Waslaag van meubel verwijderen


Heb je een leuk meubeltje en wat blijkt? zit er een waslaag op! Vervelend maar niet verloren. Maar hoe weet je nou of er een waslaag op zit? Je kunt over het meubel gaan met je nagel, als er dan een donkere, vette laag zit op je nagel, weet je dat het behandeld is met was. Je kunt het ook zien als je het meubel aan het schoonmaken bent; het sopje is donkerbruin en er komt echt drab vanaf. Of  je ziet het aan je schuurpapier, door de wrijving wordt de was warm en loopt je schuurpapier vol met een vette laag.


Als je dit treft ga dan niet door met schuren, je schuurt dan als het ware het vet in het hout. Je zult eerst een stap terug moeten doen en een manier vinden om de waslaag te verwijderen. Nu kun je met wasverwijderaar  aan de gang gaan maar ik heb het volgende gedaan; een emmer met een laagje water en flink wat ammoniak er in gedaan, let wel op dat je in een goed geventileerde ruimte werkt, het liefst buiten. 


Daarna een pannenspons gepakt en deze in het sopje gedoopt en hiermee over het meubeltje geschrobd. Al gaandeweg zag ik er heel veel bruine troep afkomen. Het is een hele klus dat geef ik toe, maar als het goed is haal je hier de was mee af. Het meubel daarna goed afspoelen met schoon water en goed laten drogen.


ondertussen heeft manlief het bovenblad onder handen genomen, en wel met een verfkrabber. Ik moet zeggen dat dit ook goed werkt om een oude waslaag te verwijderen. Je moet dan wel een aardige laag er af krabben maar het werkt wel.

Dit heb ik eerder gedaan met een antieke kast en die missie was geslaagd, zie de kast hieronder. Dat is een hele klus geweest maar het resultaat is geweldig.

Antieke kast

Als je na grondig schoonmaken alsnog vlekken door je verf ziet kijk dan even op deze pagina!

3 opmerkingen:

  1. ik heb een oude klok die r nog goed uitziet alleen zit er een dikke was laag op ik vwil de laag er graag afhebben ik den dat de oorsroeke lak laag dan beter uitkomt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kun je ook meubelen van teak die altijd behandeld zijn met oli├źn prepareren om te schilderen? Zo ja, hoe doe ik dit?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat zou ik niet durven zeggen, ik denk dat olie dieper in het hout trekt dan was. Misschien een idee om op een onopvallende plek proberen met schuurpapier grove korrel, daarna fijne korrel. Succes met het project.

    BeantwoordenVerwijderen