Meubel verven stap voor stap

Een meubel opknappen is leuk om te doen. Toch komt er wel het één en ander bij kijken om het professioneel aan te pakken. Je wilt er het liefst heel lang plezier van hebben. Omdat ik veel positieve reacties krijg op mijn opgeknapte meubels, wil ik graag mijn werkwijze met jullie delen.

Stap 1

Maak voordat je aan de slag gaat een beslissing hoe je het meubel er uit wilt laten zien. Wil je het strak houden of een oude uitstraling geven? Dit is van belang om te bepalen welke verf je gaat gebruiken en of je "gebruikerssporen" weg wilt werken of juist behouden voor een doorleefde look.


foto meubel voor

Stap 2

Het allereerste wat je nu gaat doen is schoonmaken en wel met ontvetter. Er zijn veel middelen in de handel, maar wat ik het liefst gebruik is Dasty. Het ontvet goed en is er goed af te halen met schoon water. Ik spray het op het meubel, laat het even inwerken, en neem dan met een spons of doek het meubel af met schoon water. Vooral knopjes en greepjes goed afnemen. Als het sopje erg vies is maak ik het meubel nog een keer schoon. Dit lijkt overdreven maar als je straks gaat verven wil je geen vette vlekken tegenkomen. Een goede voorbereiding is het halve werk.


Stap 3

Toen je het meubel aan het schoonmaken was ben je misschien wat oneffenheden tegengekomen. Deze kun je op gaan opvullen met houtplamuur. Goed laten drogen.


Stap 4

Nu is het tijd om te gaan schuren. Over schuren zijn de meningen verdeeld. Ik doe het altijd wel voor een betere hechting van de verf. Schuur in de richting van de houtnerf. Je kunt voor het schuren gebruik maken van een schuurmachine (handig voor grote oppervlakken), een schuurblok, of gewoon een los stuk schuurpapier. Als je grof schuurpapier gebruikt dan afwerken met fijn schuurpapier, anders is het oppervlak te ruw. Na het schuren het meubel stofvrij maken. Ik maak gebruik van een stoffer en daarna neem ik het meubel af met schoon water.


Stap 5

Voordat ik ga beginnen met verven haal ik zoveel mogelijk onderdelen los. Daarmee bedoel ik slotjes, scharniertjes en andere dingetjes die me in de weg kunnen zitten met verven. Dat ik begon met meubels opknappen deed ik het nooit maar nu wel. Het scheelt je achteraf zoveel werk en het staat veel netter. Verf op sloten, schroefjes enz. is er lastig af te krijgen. Tip: berg alle onderdelen op in een zakje of doosje zodat je later niet hoeft te zoeken, of erger nog, iets kwijt bent!Stap 6

De onderdelen die je niet wilt voorzien van een verflaag, zoals een glasplaat of een stuk stof, afplakken met schilderstape. Zo voorkom je vlekken, en zeker verf op glas is soms lastig te verwijderen. Doe je dit met een scherp voorwerp dan kan dit krasjes veroorzaken.

verftechnieken

Stap 7

Afhankelijk van de verf die je gaat gebruiken(alkyd of acryl)ga je nu de grondverf aanbrengen. Dit kun je doen met roller, kwast of beiden. Er zijn speciale rollers en kwasten voor elk soort verf (acryl of alkyd) Ik gebruik altijd roller en kwast, er zijn soms plekjes waar je met een roller niet bij kunt. Breng de verf niet te dun maar ook niet te dik aan. Goed laten drogen(zie etiket van de fabrikant). Daarna licht schuren(fijn schuurpapier), voor een betere hechting en eventueel een 2e laag grondverf aanbrengen(doe ik altijd). Als er na het gronden bruine vlekken te zien zijn kijk dan op bloedend hout voor de oplossing.

meubel in grondverf
meubel in grondverf

Stap 8

Als de grondverf goed droog is, dan mag de eerste laklaag er overheen. Dit kan met een kwast of roller(of beiden). Een roller geeft een strakker resultaat. Laat de verf goed drogen alvorens een nieuwe laag aan te brengen. Tussen de laklagen even licht schuren met fijnkorrelig schuurpapier.(180 of 220).

secretaire een aantal keer afgelakt

Wanneer het meubel helemaal klaar is kan het in elkaar gezet worden. Let even op dat alles weer op de juiste plek komt. Soms is het lastig te zien. Je kan dit verhelpen door vooraf een foto te maken of onderdelen een merkje te geven. En dan is dit het resultaat!2 opmerkingen:

  1. Graag wou ik weten hoe u de kleine vakjes hebt geverfd, ik heb hier soortgelijk bureau staan maar ik kan er bijna niet bij, hierdoor is het eindresultaat niet strak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is ook lastig om te doen. Eerst goed ontvetten en schuren. Je kunt het kleinste formaat roller gebruiken voor de delen waar je wel bij kunt, maar de rest met de kwast. Belangrijk hierbij is dunne laagjes verf aanbrengen en een aantal keren verven tot je de juiste dekking hebt. In het begin lijkt het onbegonnen werk, maar uiteindelijk zul je resultaten zien.

    BeantwoordenVerwijderen