Bloedend hout-de oplossing

Als je zelf een meubel op gaat knappen raad ik je aan om te kijken wat voor houtsoort het is. Dit is van belang voor de verf die je gaat gebruiken. Eikenhout bijvoorbeeld, kan looizuur bevatten. Als je met watergedragen verf wilt werken bestaat de kans dat er na het verven bruine vlekken ontstaan. Dit is looizuur wat naar buiten komt. Dit zal niet bij elk eiken meubel zijn, het is afhankelijk van hoe actief het looizuur gehalte is.

vlekken op onbehandeld eikenhout

Je kunt dit voorkomen door vooraf het hout te 'sealen' met een vlekkencoating of schellak. Dit laatste gebruik ik zelf graag omdat het een natuurlijk product is, en het werkt perfect. Het droogt snel en je mag er meerdere laagjes van opbrengen(bij hardnekkige vlekken). Tevens blokt het muffe luchtjes en nicotine of inktvlekken. Schellak zijn gedroogde vlokken, die je zelf op kunt lossen in gedenatureerde alcohol (95%) of bio-ethanol. 1 of 2 delen schellak-vlokken op 3 delen ethanol/alcohol. Dit mengsel is ongeveer 6 maanden houdbaar.

Schellak vlokken oplossen in alcohol

schellak wanneer klaar voor gebruik

na gebruik van schellak geen vlek te zien
Dit antieke kastje is 2 maal behandeld met schellak. Ik heb een oplossing gemaakt van 2 delen schellak vlokken op 3 delen alcohol 96%. Bij de eerste laag grondverf géén vlekken te zien, dus missie geslaagd!


2 opmerkingen: